Birçok teknik uzman polyurea uygulamalarında zemindeki nemin uygulamaya nasıl zarar verdiğini soruyor. Bu yazımızda nem astarı ve nem astarının işlevine değineceğiz.
Polyurea Kaplama Nem Astarı Uygulama Kararı
Polyurea uygulamalarında genel kural nemli yüzeyde astar dahil hiçbir uygulama yapılmaması yönündedir. Ancak yüzeydeki neme rağmen iş planı gereği mutlaka uygulama yapılması gerekiyorsa burada öncelikle nem uzaklaştırılmaya çalışılır. Ancak yüzeyde hafif nem varsa ve eğer süreklilik arz etmiyorsa bu noktada nem astarı kullanılabilir. Nem astarları ( nem bariyeri de denilmektedir) nemle reaksiyona girerek zeminde bir tabaka oluşturur. Ancak burada dikkat edilecek nokta; eğer nem reaksiyonun ihtiyaç duyduğundan fazla ise, kalan nem reaksiyon sonrası oluşan tabakanın da kalkmasına neden olacaktır. Bu nedenle nem astarları dikkatli ve bilinçli uygulamacılar tarafından uygulanmalıdır.
Nem Astarı Tanımı
Nem astarını genel olarak şöyle tanımlayabiliriz; Hafif nemli zeminlerde ana tabakanın uygulanmasına yardımcı, nemle kürlenen, Polyurea, Poliüretan ve Epoksi gibi yüzey kaplama ürünlerinin uygulanmasına yardımcı bir astardır.
Yüzeyde Nem Astar Uygulamasına Uygun Değilse Ne Yapılmalıdır?
Nem yüzeyden ya uzaklaştırılacak ya da nemin doğal olarak yüzeyden uzaklaşması beklenecektir. Sonbahar ya da ilkbahar da yapay yöntemlerle nem zeminden uzaklaştırılabilir. Özellikle kapalı yerlerde ortama ısı verilerek nem yüzeyden uzaklaştırılır.
Nem Astarı Özellikleri Nelerdir?
- Nem toleransına sahiptir.
- Düşük akışkanlık direnci.
- Nemli yüzeylerde iyi penetrasyon (betona nüfuz etme) özelliğine sahiptir.
- Yüksek yapışma özelliğine sahiptir.
- Solvent içermez.
- Katlar arası bekleme süreleri kısadır.
- Dış mekânlarda da kullanılabilir.
- Negatif basınca karşı etkilidir.
- VOC içermez. Çevre dostudur.
- Rulo ve fırça ve kumlu olarak mala ile kolayca uygulanır.